logarytmy-zamiana podstaw
anuska: mam problem z logarytmami a dokładnie z zamianą podstaw. umiem wzór i umiem go przekształcić
ale nie wiem co z tym dalej mam zrobić i do czego mi potrzebne .
podaje przykładowe zadanie
log49*log3125
23 wrz 19:51
kerajs: ...=(2log43)(3log35)=6log45
23 wrz 19:56
wakacje: | | log3(9) | | 2 | |
log4(9)*log3(125)= |
| *log3(125)= |
| *log3(125)= |
| | log3(4) | | log3(4) | |
| | log3(125) | |
=2 |
| =2log4(125)=2log4(53)=6log4(5) |
| | log3(4) | |
23 wrz 19:59
wakacje: | | logc(b) | |
warto pamiętać o tym: loga(b)= |
| → logc(a)*loga(b)=logc(b) |
| | logc(a) | |
u nas
log
4(9)*log
3(125)=2log
4(3)*log
3(125)=2log
4(125)
23 wrz 20:03