??
mandzio:

Wyznacz pole kwadratu ABCD.
23 wrz 17:07
wredulus_pospolitus:

zauważmy, że:
cos(90
o + α) = −sinα
założenia:
x>0
cosα > 0
z tw. cosinusów
1
2 = x
2 + 2 − 2x
√2cosα
3
2 = x
2 + 2 + 2x
√2sinα
x
2 + 1 = x
√2cosα
7 − x
2 = x
√2sinα
(x
2+1)
2 + (7−x
2)
2 = 8x
2(sin
2α + cos
2α)
(x
2+1)
2 + (7−x
2)
2 = 8x
2 ; t = x
2 ; t > 0
(t+1)
2 + (7−t)
2 = 8t −−−−> t = 5 = x
2 = P
□
23 wrz 17:46
mandzio: dzieki a da sie jakos prosciej pani nie uwierzy ze to ja robilem
23 wrz 18:15
wredulus_pospolitus:
a miałaś tw. cosinusów?
23 wrz 18:18
mandzio: tak miałem ja w tym roku pisze mature
23 wrz 18:20
wredulus_pospolitus: albo ... związku z jakim zagadnieniem zostało podane to zadanie?
23 wrz 18:20
mandzio: planimetria−powtorka przed matura
23 wrz 18:32
mandzio: to zadanie jest dla chetnych na 5 a fajnie byloby przytulic taka piateczke
23 wrz 18:34
mandzio: tylko jeszcze trzeba je zaprezentowac klasie
23 wrz 18:35
chichi:

1
2 + 3
2 = 2a
2 ⇒ a
2 = 5
23 wrz 18:47
mandzio: tu nie ma takiego okregu z takimi odcinkami rozowym i zielonym, jest tak jak namalowalem
23 wrz 18:57
chichi:
No i co z tego, że nie ma? U mnie jest
23 wrz 20:16
mandzio: ale dlaczego?
23 wrz 20:41
mandzio: ty sobie je przesunales
23 wrz 20:52
chichi:
Wstawiasz jakieś koślawce, a później mi wmawiasz, że to ja coś przesuwam? Proszę Cię...
23 wrz 21:07
mandzio: taki dala mi nauczycielka a czemu ty uwazasz ze to wszystko tam lezy na okregu
23 wrz 21:29
chichi:
Ja nie uważam, ja to wiem i tak po prostu jest...

P.S. To nauczycielka dała Ci koślawca, a Ty traktujesz go jako jakiś wzór, to był zapewne
szkic..
23 wrz 21:53
mandzio: a skad to wiesz? nie bylo mnie w domu i nie mialem jak odpisac sory
23 wrz 23:43
chichi:
Nie chce mi się już dziś tłumaczyć, są też inni na tym forum, może ktoś się skusi
24 wrz 00:06
chichi:
Albo po prostu oddaj wersję zaproponowaną przez @
wredulus−pospolitus
24 wrz 00:07