równanie prostej przechodzącej przez punkty
pomocy: A(1, −2) B(2, −7)
(y−1)(2−1) − (−7+2)(x−1) = 0
y−1 + 5(x−1) = 0
y−1 + 5x − 5 = 0
y = −5x + 6
Po sprawdzeniu tj. podstawienie x, nie wychodzą mi y...
Co ja nie tak robię?
22 wrz 23:28
ICSP: Błędne podstawienie do wzoru. Powinno być:
(y+2)(2−1) = (−7 + 2)(x−1)
co prowadzi do
y = −5x + 3
22 wrz 23:33
pomocy: już widzę, w pierwszym nawiasie podstawiłem xA zamiast yA
22 wrz 23:35
pomocy: Dzięki za odpowiedź, nie odświeżyłem strony i nie widziałem twojego komentarza
22 wrz 23:36