matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
mam takie zadanie , uprość wyrażenia
Anna:
(3
5
)
4
*6
4
9
7
*4
2
22 wrz 22:35
wredulus_pospolitus:
(3
b
)
c
= 3
b*c
6
b
= (2*3)
b
= 2
b
* 3
b
3
b
* 3
c
= 3
b+c
9
b
= (3
2
)
b
= 3
2b
4
b
= (2
2
)
b
= 2
2b
oraz:
3
a
* 2
b
= 3
a−c
* 2
b−d
3
c
* 2
d
skorzystaj z tego
22 wrz 22:42
Anna:
(3
5
)
4
*6
4
3
5*4
*(3*2)
4
=
=
9
7
*4
2
(3
2
)
7
*(2
2
)
2
3
20
*3
4
*2
4
3
24
*2
4
=
= 3
24−14
= 3
10
3
14
*2
4
3
14
*2
4
Bardzo proszę o sprwdzenie czy zrobiłam dobrze to zadanie i ewentualnie jeśli coś jest źle to poprawić. Z góry dziękuję.
22 wrz 23:14
ICSP:
jest dobrze.
22 wrz 23:34