Pole równoległoboku
Mila:
Niech ABCD będzie równoległobokiem z BC = 5, i M jest punktem na boku CD takim,
że MC: MD = 4: 3.
Załóżmy, że BM, AM są prostopadłe do AC, BD odpowiednio.
Oblicz pole ABCD.
21 wrz 18:32
chichi:
Jak to załóżmy, że są? Albo są albo nie, dziwne polecenie
21 wrz 22:58
Mila:
Właśnie taka treść
21 wrz 23:31
chichi:
A z jakiego zbioru/podręcznika zadanie pochodzi jeśli można wiedzieć?
21 wrz 23:47
Kacper:
Czy to pole to 7
√24?
23 wrz 19:48
an:
To jest najprawdopodobniej prawidłowy wynik mnie z symulacji wyszło
≈34,2928564, a bok 7,0000000
23 wrz 20:25
chichi:
Tak wynik jest poprawny, ale 7
√24 = 14
√6
23 wrz 20:31
Mila:
To jest zadanie z forum, napisał to użytkownik miki.
23 wrz 23:34
chichi:
W końcu się doczekałem, wynik u góry
23 wrz 23:40
Kacper: Ciekaw jestem waszych pomysłów na rozwiązanie, bo wynik znam, ale już prosty sposób na
rozwiązanie to średnio.
24 wrz 15:31
chichi:
Prosty sposób wymaga dużo obliczeń, szybki sposób − sprytu i wiedzy, o którym mówisz?
24 wrz 15:53
Kacper:
Najlepiej oba, rozwiązania za zwyczaj są inspirujące
24 wrz 19:05
Kacper: *zazwyczaj
24 wrz 19:08
25 wrz 08:38
Kacper:
Ciekawe, ale rozwiązania bardziej typu olimpijskiego trochę 🤔
25 wrz 17:20
chichi:
Takie najlepsze, ale to i tak nieco przekombinowane
25 wrz 20:07
Mila:

1) Odcinek łączący środki podstaw trapezu przechodzi przez punkt przecięcia jego przekątnych.
| | 11x | |
2) |EG|=5x, |FG|= |
| , |PD|=5x |
| | 2 | |
| | 1 | |
3) W ΔEGF: cosα= |
| z tw. sinusów |
| | 5 | |
| | 1 | |
4) W ΔAPD: 52=4x2+25x2−2*2x*5x * |
| ⇔x=1 |
| | 5 | |
5) ΔAPD− Δrównoramienny: 5,5,2
h
2=24
P
ABCD=7*2
√6=14
√6
Jeżeli
Kacper widzisz prostszy sposób to napisz wskazówkę (własność, której nie widzę).
31 paź 21:34