dd
Basia ;): Mam kolejny problem:
Jak rozwiązywać takie zadanie:
Podaj długość promienia i współrzędne środka okręgu o równaniu:
e) x
2+y
2+3x−y
2+1=0
c) x
2+y
2−2y=0
Korzystałam ze wzoru: (x−a)
2+(b+y)
2=r
2 ale wyniki nie wychodzą mi takie jak z tyłu książki
proszę więc o pomoc
4 mar 15:51
Basia ;): pomoże ktoś?
4 mar 16:09
Basia ;): :(
4 mar 16:36
Basia ;): ponawiam prośbę
4 mar 16:54
justka:
Pierwsze równanie dobrze przepisałaś



?//
4 mar 17:06
justka:
c) x2 +(y−1)2 −1 =0
x2 + (y−1)2 = 1
S =(0;1) r =1
4 mar 17:08
Basia ;): x2+y2+3x−y+1=0
4 mar 17:20
AS:
(x − a)2 + (y − b)2 = r2 rozwijam i porządkuję
x2 + y2 − 2*a*x − 2* b*y + a2 + b2 − r2 = 0
Porównuję współczynniki
−2*a = 3 ⇒ a = −3/2 −2*b = −1 ⇒ b = 1/2
a2 + b2 − r2 = 1 ⇒ (−3/2)2 + (1/2) 2 − r2 = 1 ⇒ r2 = 6/4
Równanie okręgu: (x + 3/2)2 + (y − 1/2)2 = 6/4
Podobnie w b) x2 + (y − 1)2 = 1
4 mar 17:32