Geometria analityczna, ortrocentrum
Werve: Witam. Potrzebuję pomocy w zadaniu, w którym mam podane dwie współrzędne punktów trójkąta i
współrzędne ortrocentrum, a moim zadaniem jest obliczenie współrzędnych trzeciego punktu.
Wiem, że aby to rozwiążać potrzebuje równań dwóch prostych, jednej prostopadłej do boku AB i
przechodzącej przez C i drugiej prostopadłej do BC i przechodzącej przez A. Mam je, lecz nie
wiem skąd one pochodzą. Proszę o pomoc
20 wrz 19:06
chichi:
Wstaw proszę treść zadania
20 wrz 19:10
Werve: wzór na prostą prostopadła do boku AB i przechodzącej przez C to, gdzie y i x to wspórzędne
ortrocentrum:
y=−Bx−AxBy−Ay*(x−Cx)+Cy,
analogicznie dla drugiej
y=−Cx−BxCy−By*(x−Ax)+Ay,
20 wrz 19:10
Werve: Dwa wierzchołki trójkąta mają współrzędne: A=(45,71), B=(53,67). Oblicz współrzędne trzeciego
wierzchołka wiedząc że ortrocentrum tego trójkąta ma współrzędne: H=(52,71)
20 wrz 19:12
Werve: Wracając do tych równań bardziej zastanawia mnie skąd wynika wzór na a, bo ja osobiście
próbowałbym szukać czegoś z środkiem boku, ale wtedy bym pewnie pogubił się w
przekształceniach
20 wrz 19:13
chichi:
| | y2−y1 | |
a= |
| − wzór na współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez 2 punkty  |
| | x2−x1 | |
20 wrz 19:16
Werve: Tak, przez 2 punkty, ale prosta nie przechodzi przez punkt A i B tylko przez C i środek AB
20 wrz 19:30
Werve: Zrozumiałem to teraz, jest to odwrotność współczynnika a do prostej kierunkowej AB
20 wrz 19:35
Werve: Teraz wszystko rozumiem
20 wrz 19:35
chichi:
Z jakiej racji środek AB? Prosta zawierająca wysokość opuszczoną z wierzchołka C jest
prostopadła do AB stąd tam są te współczynniki z owych punktów o jawnych współrzędnych, ma być
prostopadła więc od razu odwrócono i zrobiono liczbę przeciwną
20 wrz 19:38
Werve: Tak tak, wszystko rozumiem
20 wrz 20:03
Mila:
C=(53,74) ?
20 wrz 20:34
Mila:

A=(45,71), B=(53,67)
H=(52,71)
1)
h
a⊥BC
h
a: y=71
2) BC:
x=53
3)
h
c⊥AB i H∊h
c
h
c:
y=ax+b
Prosta AB:
y=m*x+b
71=45m+b
67=53m+b
==========
71−67=−8m⇔−8m=4
h
c:
y=2x+b i H∊h
c
72=2*52+b⇔b=−32
y=2x−32
C:
y=2*53−32=74
C=(53,74)
Takie masz wyniki ?
20 wrz 20:43
chichi:
@
Mila druga współrzędna punktu C coś mi się nie zgadza
20 wrz 20:46
Mila:
A jaką masz?
20 wrz 20:50
chichi:
C=(53, 73)
20 wrz 20:53
chichi:
"72=2*52+b⇔b=−32" tu masz chochlika kochana, LHS=71 i wtedy wyjdzie ok
20 wrz 20:56