Wyznacz liczbę a, dla której zbiorem rozwiązań danej nierówności jest zbiór poda
azerty: Wyznacz liczbę a, dla której zbiorem rozwiązań danej nierówności jest zbiór podany obok tej
nierówności:
3x+a≥2x+1; x ∊ [−5, +∞)
20 wrz 09:05
janek191:
3 x − 2 x ≥ 1 − a
x ≥ 1 − a
1 − a = − 5
a = 6
====
20 wrz 09:09
I'm back:
Poprawka
Janek − nie podzieliłeś 'a' przez 3
20 wrz 09:15
I'm back:
Dobra... źle spojrzalem
20 wrz 09:15
azerty: Janek powiedz jak doszedłeś do tego rozwiązania krok po kroku
Nie bardzo rozumiem dlaczego od razu wyciągnąłeś 1−a=−5
20 wrz 09:22
janek191:
Bo x ∊ < − 5, +∞)
czyli mamy
x ≥ − 5 oraz x ≥ 1 − a
stąd
− 5 = 1 − a
20 wrz 09:33
azerty: Jakbyś to rozwiązał gdyby w treści zadania było dane na przykład [−5, 7)?
20 wrz 11:50
chichi:
Nierówność jest liniowa, więc musiałoby być jakieś dodatkowe ograniczenie, aby taka sytuacja
mogłaby mieć w ogóle miejsce
20 wrz 12:14