granica ciągu
filip: f(x)= √x2+5−3/x2−4
19 wrz 18:12
wredulus_pospolitus:
jakiego CIĄGU

to raz ... a dwa −−− zapisz PRAWIDŁOWO ułamek
19 wrz 18:13
filip: Granica funkcji
f(x)= √x2 + 5−3x2 − 4
19 wrz 18:19
wredulus_pospolitus:
dobra ... ale jaką granicę chcesz policzyć

x−>
..?..
19 wrz 18:20
filip: x→2 oraz x→ −2
19 wrz 18:22
wredulus_pospolitus:
| √x2+5 − 3 | | √x2+5 − 3 | | √x2+5 + 3 | |
| = |
| * |
| = |
| x2−4 | | x2−4 | | √x2+5 + 3 | |
| | x2 + 5 − 9 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | (x2−4)(√x2+5+3) | | √x2+5+3 | |
i liczysz granicę z takiej postaci tejże funkcji
19 wrz 18:24
wredulus_pospolitus:
możesz też policzyć 'szpitalem' te granice
19 wrz 18:25
filip: Dziękuję!
19 wrz 18:32