liczby niewymierne
zyta: Czy istnieją takie liczby niewymierne x, y, że x + y = xy oraz liczba x + y = xy jest wymierna?
Podaj uzasadnienie..
19 wrz 14:36
kerajs:
Dziwna ta treść. Piszesz o liczbach, a zamieszczasz dublujące się równanie.
PS
Gdybym miał zgadywać, to może chodziło o wymierne x+y i xy . Wtedy podałbym 1+√2 i 1−√2.
Jednak to tylko zgadywanie.
19 wrz 16:21
Adamm:
y = √2+2, x = √2
20 wrz 09:32
janek191:
Ale x + y = 2√2 + 2 nie jest liczbą wymierną.
20 wrz 09:37
mat:
Rozważmy sobie rozwiazania typu
x = a − √b
y = a + √b
gdzie a,b∊N
x+y = 2a
xy = a2−b
Chcemy żeby było 2a=a2−b
Biorąc np a = 5 mamy 10 = 25−b czyli b = 15 (√15 jest niewymierny)
xy jest oczywiscie wymierna
20 wrz 12:48
Adamm: @janek źle przeczytałem
20 wrz 17:09