takie tam :)
kropek: Udowodnij, że jeżeli suma wszystkich dzielników pewnej liczby naturalnej jest dwa
razy większa od tej liczby, to suma odwrotności tych dzielników wynosi 2.
19 wrz 13:32
kerajs:
Hint:
Liczba doskonała
19 wrz 13:35
zyta: jasne tylko jak to udowodnić
19 wrz 15:45
kerajs:
Toż to trywialne
1.
Niech dzielnikami liczby p będą: 1,a,b, , o,p. gdzie 1+a+b+...+o=p
2.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | p | | o | | b | | a | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| + |
| = |
| + |
| +...+ |
| + |
| + |
| = |
| 1 | | a | | b | | o | | p | | p | | p | | p | | p | | p | |
| | p+o+...+b+a+1 | | p+p | |
= |
| = |
| =2 |
| | p | | p | |
19 wrz 16:17
ABC:
| | A | |
Zauważ że jeśli A − liczba , m−dzielnik tej liczby , to |
| też dzielnik tej liczby |
| | m | |
pozamieniaj to w równości (z założenia) 2n=m
1+m
2+...+m
k i podziel stronami przez n
19 wrz 16:23