procenty szkoła podstawowa i ogólnie
mam pytanie: czy przy obliczaniu procentów można pisać np. 20%*100=20, gdyż w podręcznikach widzę
raczej zapisy
20%=20/100 20/100*100=20,
20% ze 100 to 20 itp.
19 wrz 09:58
uwielbiamete: oczywiście, że tak
19 wrz 10:18
mam pytanie: Dziękuję

!
19 wrz 13:29
janek191:
20%*100 = 0,20*100 = 20
19 wrz 13:54
kerajs:
W odróżnieniu od przedpiśców, mam inne zdanie. Dla mnie 20% to działanie które nie może istnieć
bez argumentu (podobnie jak √ , 7√ , 2 , sin , tg )
Dlatego zapis 20%*100 , aczkolwiek intuicyjnie zrozumiały, formalnie jest zapisem (20%())*100 w
którym brakuje urgumentu ''procentowania''.
19 wrz 14:06