dlaczego mnożenie jest rozdzielne względem odejmowania?
tomek: dlaczego mnożenie jest rozdzielne względem odejmowania?
18 wrz 06:33
mat: czyli pytasz czemu a(b−c) = ab − bc
Na jakim etapie edukacji jesteś?
18 wrz 14:04
mat: ab−ac* oczywiwcie
18 wrz 14:05
tomek: ktoś odpowie na moje pytanie?
19 wrz 18:15
wredulus_pospolitus:
nie odpowiedziałeś na pytanie @mat'a
19 wrz 18:16
ABC: bo mnożenie jest rozdzielne względem dodawania
19 wrz 18:16
mat: potwierdzam odpowiedź ABC

bo a(b+(−c))=a*b+a*(−c) w pierścieniach
19 wrz 18:38
tomek: jestem w 5 klasie podstawówki
19 wrz 19:29
mam pytanie:

Pole pierwszego prostokąta to P
1=a*b
Pole drugiego prostokąta to (największego) P
2=a*(b+c)=a*b+a*c (czyli duży prostokąt to suma
pól mniejszych)
Pole trzeciego prostokąta (zakreskowanego na zielono) to P
3=a(b−d)=a*b−a*d
także stąd (ale pewnie nie tylko stąd) wiemy, że mnożenie jest rozdzielne względem dodawania
jak i odejmowania
19 wrz 19:43