Proporcjonalność prosta
Karolina: Mam pytanie, dlaczego w jakimkolwiek równaniu proporcjonalności prostej np. s=64t t>0, a nie
t≥0? To że stała ,,a" musi być różna od zera wiadomo z definicji, ale dlaczego ,,x" również
musi być różne od zera? Przecież przykładowo czas może być równy zero. Z góry bardzo dziękuję.
17 wrz 10:28
kerajs:
Ula, Ola, Karolina itd.
Zdecyduj się na jeden nick i stale go używaj.
| | s | |
Założenie t>o najczęściej wynika z równania wyjściowego v= |
| . Forma s=vt nie ma już tych |
| | t | |
ograniczeń, i tu zmienna t może przyjmować dowolne wartości.
17 wrz 10:41
17 wrz 10:54
Karolina: ze*
17 wrz 10:55
chichi:
Ty zajmujesz się w ogóle rozwiązywaniem zadań, czy tylko sprawdzasz poprawność odpowiedzi, bo
to jakiś absurd.. Twoje posty zawierają tylko pytania odnośnie nieścisłości dotyczących
sugerowanych odpowiedzi. Nie zaglądaj tam, wyrwij te kartki i rozwiązuj sama i nakładaj takie
założenia jakie uważasz za poprawne, więcej się w ten sposób nauczysz
17 wrz 12:45
Karolina: Niekoniecznie. Często sama popełniam błędy. Zawsze chciałabym je z czymś/kimś zweryfikować.
Może po prostu czegoś nie rozumiem. Czy mógłby Pan odpowiedzieć na moje pytanie, ponieważ w
dalszym ciągu nie wiem, jak powinno być poprawnie?
17 wrz 12:50
chichi:
Wrzuć polecenia i ktoś Ci poda założenia, a nie jakieś suche odpowiedzi...
17 wrz 12:57
ite:
− odpowiedź o wodzie wypompowanej nie jest taka całkiem sucha,
− zadanie z płótnem lnianym jest jak najbardziej z obecnymi tendencjami w kształceniu
17 wrz 13:38
ite: *jak najbardziej zgodne
17 wrz 13:39
17 wrz 13:40
Karolina: Chodzi mi o założenia (te o które pytałam w pierwszym i drugim poście)
17 wrz 13:42
ABC: Cytat z Goethego mi się przypomina ,akurat znam go w wersji angielskiej :
"Dear friend , theory is all grey and the golden tree of life is green"
17 wrz 13:47
chichi:
Bardzo podobnie, ale w tej wersji co napisałeś to nawet nie jest gramataycznie poprawne
17 wrz 13:55
ABC:
W każdym razie jest w nim rada dla autorki wątku
17 wrz 14:43
chichi:
Jakże cenna rada, piękny cytat swoją drogą
17 wrz 14:51
Karolina: Gdzie w tej radzie jest odpowiedź na moje pytanie? Przepraszam, jeśli odbiegam od Państwa
inteligencją, ale myślałam, że to forum jest dla wszystkich, również dla tych mniej
inteligentnych (mam na myśli siebie). Panowie dość mocno to sugerują, ale nie muszą, ponieważ
wiem o tym doskonale.
17 wrz 15:23
Karolina: Gdzie w tej radzie jest odpowiedź na moje pytanie? Przepraszam, jeśli odbiegam od Państwa
inteligencją, ale myślałam, że to forum jest dla wszystkich, również dla tych mniej
inteligentnych (mam na myśli siebie). Panowie dość mocno to sugerują, ale nie muszą, ponieważ
wiem o tym doskonale.
17 wrz 15:23
chichi:
Już się nie unoś... Przepraszam jeśli nie każdy komentarz na tym forum opowiada na Pani pytania
17 wrz 15:33
Karolina: Wprowadzają Państwo bardzo niemiłą atmosferę, za to mogliby Państwo przepraszać. A nie na każde
pytanie muszą Państwo znać odpowiedź, więc myślę, że nie ma potrzeby przepraszać za brak
wiedzy na jakiś temat.
17 wrz 15:36
ABC: Ty chyba masz matematyczną nerwicę natręctw i ten cytat dawał ci wskazówkę żeby z tym walczyć
17 wrz 15:46
Karolina: Sądzę że to ja mam rację a nie autor tego zbioru w odpowiedziach, jeśli chodzi o wyznaczenia
dziedziny.
17 wrz 16:00
chichi:
Nie po prostu autor jest zdroworozsądkowy i jak wyznacza wzór funkcji, której zadaniem jest
obliczyć ile ktoś zapłaci za konkretną ilość bochenków chleba, bo sprzedaje je w całości, to
nie uwzględnia tam
0 bo jak nie kupujesz to nic nie płacisz i on nie zawraca sobie tym
d.... Tak samo jak w reszcie tych przypadków, po co liczyć ile wypompuje pompa, która w ogóle
nie jest włączona? A może jeszcze trójkąt o zerowej wysokości hm?

P.S. Zgadzam się w 100% z
ABC pozdrawiam i miłego weekendu życzę
17 wrz 16:10
Karolina: A czy podanie założeń (oczywiście oprócz wysokości trójkąta) dla wartości większych lub równych
zero byłoby błędne?
17 wrz 20:57