Prosta równoległa do osi OY przecina okrąg o środku w punkcie (0.0)
Jakub: Prosta równoległa do osi OY przecina okrąg o środku w punkcie (0.0) i promieniu 10 w punktach A
i B. Wyznacz równanie tej prostej, jeśli:
a) |AB| = 12
b) |AB| = 10√2
c) |AB| = 10
d) |AB| = 20
16 wrz 21:00
wredulus_pospolitus:
no i co ... jakieś pomysły

Rysunek chociaż zrobiłeś
16 wrz 21:01
Jakub: Właśnie nie za bardzo..
16 wrz 21:03
chichi:
Tw. Pitagorasa takie trudne?
16 wrz 21:05
wredulus_pospolitus:

wspomogę jednym przykładem ... reszta analogicznie:
(a)
2x = 12 −−−> x = 6
z tw. pitagorasa: x
2 + y
2 = 10
2 −−−> 36 + y
2 = 100 −−−> y
2 − 64 −−−> y = ±8
16 wrz 21:06
chichi:
Proste mają być równoległe do osi OY, nie osi OX
16 wrz 21:08
wredulus_pospolitus:
wsio ryba
16 wrz 21:19