Szybkie zadanie z trójkątem
misia: Szybkie zadanie z trójkątem
zadanie na zdjęciu:
https://imgur.com/V2TbkV4
No i nie wiem czy pierwsze 2 opcje mają racje bytu bo nigdy czegoś takiego nie widziałam
16 wrz 19:26
chichi:
a = 2Rsin(α), b = 2Rsin(β), c = 2Rsin(γ)
| a | | 2Rsin(α) | | sin(α) | |
| = |
| = |
| |
| b+c | | 2Rsin(β)+2Rsin(γ) | | sin(β)+sin(γ) | |
16 wrz 19:32
aabb:
1/ a=2Rsinα , b= 2Rsinβ , c= 2Rsinγ
| a | | 2Rsinα | | sinα | |
| = |
| = |
| |
| b+c | | 2R(sinβ+sinγ) | | sinβ+sinγ | |
16 wrz 19:36