matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Zadanie
Hubert:
1
Jakie przekształcenia funkcji f(x)=
należy wykonać, aby otrzymać funkcję
x
g(x)=
x+1
x−1
?
16 wrz 18:12
Mila:
x−1+1+1
2
g(x)=
=1+
x−1
x−1
1
→T
[1,1]]
⇒g(x)
x
16 wrz 18:27
wredulus_pospolitus:
1
@Miluś ... no nie do końca ... przesunięcie to daje nam h(x) = 1 +
x−1
16 wrz 18:29
chichi:
Dokładnie, najpierw powinowactwo prostokątne względem osi OY
16 wrz 18:53