Funkcja
Ula: Funkcję h opisuje wzór: h(x)=3x−4, gdzie x∊Z. Wyznacz liczbę całkowitą, spełniającą równanie
f(2x)=3−x.
Zastanawiam się o co autorowi chodziło w tym zadaniu, jak je należy rozwiązać. Z góry bardzo
dziękuję.
16 wrz 00:06
chichi:
h(2x)=3−x ⇔ 3(2x)−4=3−x ⇔ x=1
16 wrz 00:09
Ula: Rozumiem, że jest błąd i powinno być zamiast h(2x)=3−x , f(2x)=3−x?
16 wrz 00:15
Ula: Odwrotnie zamiast f(2x) to h(2x)*
16 wrz 00:16
chichi:
Dokładnie, literówka
16 wrz 00:30
Ula: Dziękuję, nie domyśliłabym się.
16 wrz 00:45