matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
proszę o rozwiązanie
anna:
w trójkącie ABC dane są I∡ ACBI = 135
0
oraz I BCI = a Wykaż że jeśli środkowa CD tego
a
trójkąta jest prostopadła do boku I BC I to ICDI =
2
15 wrz 23:05
chichi:
Użyj wzorów na pole trójkąta
15 wrz 23:17
chichi:
A Ty prosiłaś o rozwiązanie...
1
√
2
S
ADC
=
*bd*sin(45
o
) =
bd
2
4
1
√
2
S
ABC
=
*ab*sin(135
o
) =
ab
2
4
√
2
√
2
a
S
ABC
= 2S
ADC
⇒
ab = 2*
bd ⇒ d =
□
4
4
2
15 wrz 23:24