trygonometria
Konradooo: Na trójkącie równoramiennym ABC, gdzie |AC|=|BC| opisano koło. Wysokość tego trójkąta wynosi
15 √2 cm, a kąt zawarty między promieniem okręgu a podstawą ma miarę 60 stopni. Oblicz pole
tego trójkąta.
15 wrz 22:15
chichi:
Trzeba się w końcu zastanowić.. Tu koło, tam okrąg..
15 wrz 22:17
Konradooo: treść zadania przepisana z książki
15 wrz 22:23
chichi:
(2) h+R = 15
√2
15 wrz 22:25
chichi:
W (3) dojdzie do kolizji oznaczeń.. pisząc 'h' miałem na myśli 15
√2 wiec niech będzie:
15 wrz 22:27
15 wrz 22:28
obserwator:
| | R√3 | | R | | h | |
R+ |
| =h to |
| = |
| = h(2−√3) |
| | 2 | | 2 | | 2+√3 | |
PΔ=h
2(2−
√3) = 450(2−
√3)
16 wrz 00:28
chichi:
No i super, wszystko się zgadza. Dodałbym jeszcze cm
2, bo w poleceniu jednostką jest
centymetr, gdy jednostka jest podana należy ją dopisać w wyniku końcowym
16 wrz 00:32