matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
proszę o rozwiązanie
anna:
boki trójkąta mają długość a b c Wysokości opuszczone na te boki równe h
a
h
b
h
c
ab
wykaż że jeśli h
a
+ h
b
= h
c
to c =
a+b
15 wrz 21:52
chichi:
ah
a
bh
b
ch
c
2P
2P
2P
P=
=
=
⇒ h
a
=
∧ h
b
=
∧ h
c
=
2
2
2
a
b
c
Dokończ już ostatni krok
15 wrz 21:59
obserwator:
2P
h
a
=
a
2P
h
b
=
b
2P
h
c
=
c
h
a
+h
b
= h
c
2P
2P
2P
+
=
/ : 2P
a
b
c
1
1
1
+
=
a
b
c
(a+b)*c=ab
ab
c=
a+b
15 wrz 22:00
anna:
dziękuję
15 wrz 22:42