Trygonometria i nierówności
Oliwia: Mam takie zadanko:
Dane jest równanie sinx = a2 + 1 , z niewiadomą x .
Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których dane równanie nie ma rozwiązań.
Zaczęłam je rozwiązywać tak:
Skoro sinx∊<−1,1> , to
a2 + 1 ≥ −1 i a2 + 1≤1
z pierwszego wychodzi a∊∅, z drugiego a2≤0,
a skoro żadna liczba podniesiona do kwadratu nie będzie mniejsza od 0 to wyszłoby a=0.
Poprawną odpowiedzią jest a≠0 i nie rozumiem dlaczego
15 wrz 21:15
ICSP: W poleceniu masz wyznaczyć wartości dla których równanie nie ma rozwiązań.
Ty wyznaczasz wartości dla których ma rozwiązanie.
Popraw warunki.
15 wrz 21:20
Mila:
ICSP, czy może wiesz gdzie szukać informacji o matematyku H.Stengel?
15 wrz 21:22
ICSP: Druga sprawa to koniunkcja:
a2 + 1 ≥ −1 ∧ a2 + 1 ≤ 1 ⇒ a ∊ ∅ ∧ a = 0 ⇒ a ∊ ∅
"a" nie tak jak sugerujesz a = 0.
15 wrz 21:23
Szkolniak: Z pierwszego nie wychodzi zbiór pusty, bo a2+1≥−1 ⇔ a2+2≥0, a z tego widać że a∊ℛ.
Zbiór pusty byś miała gdybyś miała nierówność a2+2<0
15 wrz 21:24
Oliwia: Dobra, faktycznie totalnie zrobiłam to źle. Teraz już wyszło, dziękuję
15 wrz 21:34
chichi:
@
Mila o tym Panu nie znajdziesz wiele informacji, był zwykłym nauczycielem szkoły
średniej, aczkolwiek udowodnił jedno fajne (geometryczne) twierdzenie.
Nazywał się
Harold Joseph Stengel, możesz coś poszukać
15 wrz 21:38
ICSP: Mila nie wiem.
Jedyne co prawdopodobnie o nim znalazłem to krótki list jego autorstwa dotyczący jakiegoś
twierdzenia z planimetrii.
Można go znaleźć na stronie 22 w poniższym pdf:
http://www.appliedprobability.org/data/files/MS%20issues/Vol35_No1.pdf
Co do mojego drugiego wpisu.
Zaufałem, że a
2 + 1 ≥ −1 przekształca się na a ∉ ∅, więc napisałem trochę głupotę.
Mój błąd − powinienem był sprawdzić przekształcenia.
15 wrz 21:40
Mila:
ICSP Dziękuję, znalazłam interesującą mnie informację na str. 18 i 19.
Teraz pomęczę się z angielskim.
15 wrz 21:50
Mila:
chichi dziękuję. Wiem o tym twierdzeniu co nieco, chciałam zgłębić problem
15 wrz 21:52
chichi:
O tym twierdzeniu właśnie mówiłem
15 wrz 21:53
chichi:
Miałem kiedyś o tym artykuł, postaram się jutro go odnaleźć i dam Ci znac
15 wrz 21:54
Kacper:
Miła masz na myśli to twierdzenie?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rouths_theorem
Przypadek opisany w podanym wcześniej artykule opisuje szczególny przypadek tego twierdzenia.
16 wrz 01:05
Kacper:
Mila powinno być, nieszczęsna autokorekta. 😬😁
16 wrz 01:07
chichi:
@
Kacper twierdzenie związane z Panem, o którego pytała @
Mila nosi nazwę
Crossed ladders theorem, Routh's theorem to odrębne twierdzenie
16 wrz 01:14
16 wrz 01:14
Kacper:
Tak, wiem. Aczkolwiek za pomocą tego twierdzenia można obliczyć pole tego trójkąta.
16 wrz 11:12
Mila:
Dziękuję
chici i Kacper,chodziło mi o Crossed Ladders Theorem,
twierdzenie Routh'a znam od dawna.
Obydwa twierdzenia znam, ale chodziło mi o szerszy opis i zastosowanie Stengel's Theorem
inne niż znam.
Podoba mi się nazwa Ladders Theorem

Animacja w linku
chchi jest super.
16 wrz 17:12
Mila:
Literówki
16 wrz 18:28
Kacper:
Ja sobie to o drabinach zapisałem, bardzo ciekawe, tylko kiedy ja zdążę je uczniów nauczyć? 🥵
16 wrz 19:02
chichi:
Nawet nie zwróciłem uwagi, nie szkodzi
16 wrz 19:02