Ciagi zadanie
Siemanko: Mam pytanie. Rozwiazuje zadanie z ciagow na sprawdzenie czy ciag jest monotoniczny
(konkretnie ciag an=n2−8n) i doszedlem w koncu do rownania (n2−6n−7) − (n2−8n) i jak na
moje to tutaj powinno wyjść − 2n − 7 a wszedzie w odpowiedziach widze opcje 2n − 7 bez minusa
na poczatku. Gdzie robie blad albo czego nie rozumiem? Skoro odejmujemy dwie ujemne liczby to
powinna tez wyjsc ujemna chyba nie?
15 wrz 19:15
sushi:
wykres ciągu an to są punkty "uśmiechniętej" paraboli, więc ciąg jest od "wierzchołka
paraboli" rosnący,
zapisz swoje obliczenia
15 wrz 19:25
Szkolniak: an=n2−8n, n∊{1,2,3,...}
Badamy znak różnicy an+1−an:
an+1−an=(n+1)2−8(n+1)−(n2−8n)=n2+2n+1−8n−8−n2+8n=2n−7
Ciąg (an) nie jest monotoniczny, ponieważ przykładowo dla n=5 mamy że an+1−an>0, a dla n=3
mamy że an+1−an<0.
15 wrz 19:28
Siemanko: Juz wszystko jasne, zapomniałem o tym, że przy opuszczaniu nawiasu z minusem przed
nawiasem trzeba zmienić znaki na przeciwne XD
15 wrz 19:31