matematykaszkolna.pl
Teoretyczne pytanie NIck: Cześć, Mam takie pytanie. Czym różni się to, że np. Drużyna w 3 meczach oddała 7 strzałów i strzeliła 7 bramki. W pierwszym meczu ma 3 strzały 3 bramki. W drugim 2 strzały 3 bramki i w 3 meczu 2 strzały, 1 bramkę. Średnia tego wynosi 1, ale jeżeli najpierw zrobimy średnią z poszczególnych meczów, czyli 1+0,66+2 i podzielimy to przez 3, to wyjdzie nam wynik ok. 1,22. Co to jest za wzór (może jakiś link do tego) i co potencjalnie mógłby mówić?
15 wrz 18:46
ABC: 2 strzały 3 bramki to ładny wynik, Lewandowski się chowa emotka
15 wrz 18:48
NIck: XDDDD Teraz zauważyłem. Chodzi o idee
15 wrz 18:49
wredulus_pospolitus: to jeśli chodzi o IDEĘ to zrób przykład z głową:
 bramki 
Drużyna w 3 meczach oddała 10 strzałów i strzeliła 7 bramek. Stąd mamy

= 0.7
 strzały 
W pierwszym meczu mieliśmy 4 strzały i 4 bramki (ułamek równy jest 1.0) W drugim meczu mamy 4 strzały i 2 bramki (ułamek równy jest 0.5) W trzecim meczu mamy 2 strzały i 1 bramkę (ułamek równy jest 0.5)
 0,5+0,5+1 2 
I chcesz 'średnią ze średnich' liczyć tutaj? no dobra ...

=

3 3 
Co daje nam ta wartość? Na dobrą sprawę to nic ciekawego Jeżeli natomiast mając średnie z poszczególnych meczy chciałbym policzyć średnią łączną z tych trzech meczy, musiałbyś skorzystać ze średniej ważonej.
15 wrz 19:00
kerajs: ''ABC: 2 strzały 3 bramki to ładny wynik, Lewandowski się chowa'' W pierwszej połowie finału mundialu z 2018 roku Francja oddała na bramkę tylko jeden strzał (z karnego), a mimo to prowadziła 2:0. To jest skuteczność!
17 wrz 07:40
kerajs: Ups. Mój błąd. Wynik po pierwszej połowie to 2:1. Nie zmienia to jednak faktu, że Francuzi mieli 2 gole, mimo oddania tylko jednego strzału. Przypuszczam, że najwyższy stosunek ilości zdobytych bramek do oddanych strzałów był w tym meczu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Mecz_pi%C5%82karski_AS_Adema_%E2%80%93_SOE_Antananarivo_(2002)
17 wrz 10:15