proszę o rozwiązanie
anna: w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości a i b wpisano okrąg Punkt styczności okręgu
z przyprostokątną dzieli ją na odcinki x i y
Wykaż że ab = 2xy
14 wrz 19:30
wredulus_pospolitus:

chyba chodziło o przeciwprostokątną

zauważmy, że:
| | ab | | xr | | yr | |
PΔ = |
| = P4x małe Δ + □ = 2* |
| + 2* |
| + r2 = xr + yr + r2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
ale wiemy także, że:
| | ab | |
ab = (x+r)*(y+r) = xy + xr + yr + r2 = (podstawiając co wyżej) = xy + |
| |
| | 2 | |
stąd:
c.n.w.
14 wrz 19:42
anna: dziękuję
14 wrz 20:29