Dana jest liczba a, gdzie a=(k-1)k(k+1), gdzie k ∊ C. Wykaż, że jeśli k jest
qwerty: Dana jest liczba a, gdzie a=(k−1)k(k+1), gdzie k ∊ C. Wykaż, że:
a) jeśli k jest liczbą parzystą, to liczba a jest podzielna przez 6
załozenia
a=(k−1)k(k+1), k∊C
k=2l, l∊C
a=(2l−1)2l(2l+1) => mamy podzielnosc przez 2
jak wykombinowac podzielnosc przez 3
14 wrz 16:27
chichi:
Wśród trzech kolejnych liczb całkowitych przynajmniej jedna dzieli się przez 2 i dokładnie
jedna dzieli się przez 3
14 wrz 16:55
ICSP: | | | |
Stąd ponieważ | jest całkowite mamy 6|a bez względu na wybór pomiędzy parzystymi oraz |
| | |
nieparzystymi wartościami k.
14 wrz 17:03
qwerty: @chichi
możesz wyjaśnić dlaczego?
@ICSP
| | | |
uzasadnij że | to liczba całkowita |
| | |
14 wrz 17:08
I'm back:
@qwerty, bo masz iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, więc jedna z nich musi być
podzielna przez 3
14 wrz 17:13
I'm back:
Ale co tutaj uzasadniać? Dwumian Newtona jest liczba całkowita gdy k+1 ≥ 3 oraz k ∊ Z
14 wrz 17:14
qwerty: @I'm back
możesz to krok po kroku rozpisać dlaczego tak jest?
14 wrz 17:14
I'm back:
Ale ten drugi sposób mi się nie podoba, bo nie działamy tutaj na liczbach naturalnych tylko
calkowitych
14 wrz 17:15
ICSP: Dobra cofam to co napisałem
| | | |
(k−1)k(k+1) nie jest równe 6 | |
| | |
dla każdego k.
Jednak nadal pozostaje przy stwierdzeniu, że dla każdego całkowitego k wyrażenie
Idź drogą
chichi.
14 wrz 17:16
I'm back:
Masz trzy kolejne liczby całkowite,
Niech najmniejsza (k−1) daje resztę 1 przy dzieleniu przez 3,
Wtedy średnia (k) daje resztę 2, a największą (k+1) daje resztę 0, czyli jest podzielna.
Analogicznie jak (k−1) daje resztę 2, to k jest podzielne przez 3.
No i jeszcze (k−1) daje resztę 0, więc jest podzielne.
I to kończy możliwości.
14 wrz 17:18
I'm back:
ICPS, u Ciebie musielibyśmy wprowadzić pojęcie dwumianu Newtona z liczby ujemnej, czego nie ma
zapewne nawet na studiach
14 wrz 17:19
ICSP: Nie musielibyśmy
Nie ma sensu wprowadzać pojęcia czegoś do czego doszliśmy za sprawą błędu.
14 wrz 17:22
qwerty: @I'm back
dziękuję za wytłumaczenie
jeszcze pytanko jak inaczej można podzielność trzech kolejnych liczb przez 3 wykazać bez
reszty?
14 wrz 17:31
ICSP: W tym wypadku powołaj się na MTF.
14 wrz 17:34
qwerty: @ICSP
chodzi ci o małe twierdzenie fermata?
14 wrz 17:38
qwerty:
14 wrz 17:45
ICSP: Tak
14 wrz 17:46