kombinatoryka
janusze1234: Na ile sposobów można umieścić n identycznych przedmiotów w k identycznych pojemnikach ?
13 wrz 11:52
sata: Pierwszy element możemy umieścić na n sposobów. Drugi albo w pustym pudełku, których jest n−1,
albo w pudelku z pierwszym elementem na dwa sposoby czyli łącznie na n+1 sposobów
Jak już umieściliśmy w pudełkach i−1 elementów, to w kolejnych pudełkach znajduje się i1, i2,
... in elementów oraz i1+ i2+ ...+ in = i−1. Element i−ty możemy włożyć do pierwszego
pudełka na i1+1 sposobów, do drugiego na i2+1 sposobów, itd. Łącznie na (i1+1)+(i2+1)+
...+(in+1) = n+i−1 sposobów
Ostatecznie:
n(n+1)(n +2)...(n+k–1) =.. dokończ
13 wrz 12:19
kerajs:
Obawiam się, iż to rozwiązanie nie dotyczy nierozróżnialnych przedmiotów w nierozróżnialnych
pojemnikach.
Potwierdza to sprawdzenie dla wybranej pary n,k.
Np:
2 nierozróżnialne przedmioty można wpakować w 4 nierozróżnialne pojemniki tylko na dwa sposoby:
1. W jednym pojemniku są dwa przedmioty, a pozostałe pojemniki są puste.
2. W dwóch pojemnikach jest po jednym przedmiocie, a pozostałe pojemniki są puste.
Podany przez
Sata wzór sugeruje trochę więcej możliwości.
Moim zdaniem odpowiedzią są partycje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Partition_%28number_theory%29
13 wrz 18:24
sata: No kluczowe jest tutaj określenie czy mozemy je rozróżnić przyjąłem ze tak
14 wrz 16:06
kerajs:
Sądzę, że dla n rozróżnialnych przedmiotów i k rozróżnialnych pojemników odpowiedzią byłoby
kn.
14 wrz 17:30