trygonometria
mam pytanie: α kąt ostry i sinα+cosα=5/4 jak obliczyć sin2α−cos2α=?
12 wrz 20:12
chichi:
Gdzie się zaciąłeś?
12 wrz 20:40
ABC: | 5√7 | | 5 | |
| z plusem albo z minusem , bo |
| <√2 |
| 16 | | 4 | |
12 wrz 20:49
mam pytanie: ale jak to obliczyć, nigdzie się nie zacięłam, bo nie potrafię nawet zacząć
12 wrz 21:34
chichi:
Bez kombinacji:
sin
2(α)−cos
2(α)=(sin(α)+cos(α))(sin(α)−cos(α))
| | 25 | |
(sin(α)+cos(α))2=sin2(α)+cos2(α)+2sin(α)cos(α)=1+2sin(α)cos(α)= |
| ⇒ |
| | 16 | |
| | 9 | | √7 | |
(sin(α)−cos(α))2=1−2sin(α)cos(α)= |
| ⇒ |sin(α)−cos(α)|= |
| |
| | 16 | | 4 | |
No i teraz sobie już tylko przemnóż i otrzymasz to co podał wcześniej @
ABC
12 wrz 21:42
mam pytanie: dzięki!
12 wrz 21:53