Podzielność wielomianów bez reszty W(x)=2x^4+ax^3-bx^2+2x-2
Fentyl: Dla jakich wartości parametru a i b wielomian W(x)=2x
4+ax
3−bx
2+2x−2 jest podzielny przez
wielomian x
2−x−2 ?
Czy ten sposoby są właściwe ?
Otóż : W(x)=(2x
2+px+q)(x
2−x−2) i porównuje współczynniki z wielomianem na górze.
II sposób:
Rozkładam x
2−x−2 na (x−2)(x+1) i liczę W(−1) =0 oraz W(2)=0 robiąc układ równań
Wyniki wychodzą różne.
Pomocy
mat: W pierwszym podejściu od razu za q możesz przyjać 1 prawda?

(2x
2+px+1)(x
2−x−2) = 2x
4 + (p−2)x
3+(−p−3)x
2+(−2p−1)x − 2
czyli
p−2=a
−p−3 = −b
−2p−1 = 2 → p = −3/2 a stąd a = −3.5, b = 1.5
II sposoób
2−a−b−2−2 =0, 32+8a−4b+4−2=0
a stąd a=−3.5, b = 1.5