podzielność
piesek134: Udowodnij, że liczba xy − 1 dzieli bez reszty liczbę xy*z − 1 dla naturalnych x,y,z.
11 wrz 22:49
piesek134: oczywiście dla x>1
11 wrz 22:57
11 wrz 23:01
piesek134: xy − 1 = (x−1)(xy−1 + ... + x + 1)
xyz − 1 = (x−1)(xyz−1 + ... + x + 1)
Zatem muszę teraz udowodnić że (xy−1 + ... + x + 1) dzieli (xyz−1 + ... + x + 1), tak?
11 wrz 23:20
ICSP: xyz − 1 = (xy)z − 1 = (xy − 1) * ( xy(z − 1) + ... + 1 ) = (xy − 1) * k gdzie k jest
pewną liczba całkowitą.
Dlatego wprost z definicji masz: (xy − 1) | (xyz − 1)
11 wrz 23:30