Dowód, nierówność
Szkolniak: Pokaż, że dla x, y, z dodatnich zachodzi nierówność
| | x2 | | y2 | | z2 | | y | | z | | x | |
|
| + |
| + |
| ≥ |
| + |
| + |
| |
| | y2 | | z2 | | x2 | | x | | y | | z | |
| | x | | y | | z | |
Podstawienie: a= |
| , b= |
| , c= |
| (a,b,c>0) |
| | y | | z | | x | |
abc(a
2+b
2+c
2)≥ab+bc+ac
Moje wnioskowanie:
abc(a
2+b
2+c
2)≥a
2+b
2+c
2≥ab+bc+ac, cnw.
Czy jest ok taki wniosek?
10 wrz 19:33
mat: skąd obie nierówności? Pierwsza zachodzi gdy abc≥1 prawda?
10 wrz 19:36
Szkolniak: Hmm, skoro a,b oraz c są dodatnie, to czy nie jest oczywistym taka nierówność że
abc(a2+b2+c2)≥a2+b2+c2?
10 wrz 19:45
Szkolniak: Racja, dla abc∊(0;1) nierówność nie jest spełniona.. Coś za szybko mi to poszło i już widzę że
błędne wnioskowanie
10 wrz 19:54
kerajs:
| 1 | | x2 | | z2 | | x2 | | z2 | | z | |
| ( |
| + |
| )≥√( |
| * |
| )= |
| |
| 2 | | y2 | | x2 | | y2 | | x2 | | y | |
10 wrz 20:00
ICSP: Poza standardowym dla Ciebie złym postrzeganiem dowodu masz:
| | (a−b)2 + (a−c)2 + (b−c)2 | |
abc(a2 + b2 + c2) = a2 + b2 + c2 = |
| + ab + bc + ac ≥ |
| | 2 | |
≥ ab + bc + ac
10 wrz 20:20
Szkolniak: No dosyć ciężko idą mi te dowody nierówności, przykładowo takie jak to zadanie. Nie wiem z
której strony się zabrać, jedyne co mi zostaje to przenoszenie na lewa stronę i jakieś
grupowanie.
Skąd nagle równość abc(a2+b2+c2)=a2+b2+c2?
10 wrz 22:10
ICSP: Załóż, że taka równość zachodzi (nie wierz mi na słowo)
Wtedy jaką wartość powinno przyjmować wyrażenie abc?
Sam wprowadziłeś podstawienie a = ... , b = ... , c = ...
Wróć do niego i wyznacz wartość iloczynu abc.
Wprowadzając takie podstawienie podświadomie narzuciłeś pewien warunek na liczby a,b,c (a
konkretniej na ich iloczyn).
10 wrz 22:43
kerajs: | x2 | | y2 | | z2 | | 1 | | x2 | | y2 | |
| + |
| + |
| = |
| ( |
| + |
| ) + |
| y2 | | z2 | | x2 | | 2 | | y2 | | z2 | |
| | 1 | | z2 | | x2 | | 1 | | y2 | | z2 | |
+ |
| ( |
| + |
| ) + |
| ( |
| + |
| )≥ |
| | 2 | | x2 | | y2 | | 2 | | z2 | | x2 | |
| | x2 | | y2 | | z2 | x2 | | y2 | | z2 | |
≥√( |
| |
| )+√( |
|
| )+√( |
| |
| )= |
| | y2 | | z2 | | x2 | y2 | | z2 | | x2 | |
=...
13 wrz 20:53