trujkat
student: Jak udowodnić, że suma miar kątów w trójkącie jest równa 180 stopni?
10 wrz 08:54
kerajs:
10 wrz 09:35
Saizou :

β, γ kąty opowiadające
α kąty wierzchołkowe
α+β+γ=180° jako kąt półpełny
10 wrz 10:47
Eta:

2α+2β+2γ=360
o ⇒ α+β+γ=180
o
10 wrz 11:37
Mariusz:
Gdybyś miał trójkąt łączący trzy miasta na Ziemi dostatecznie oddalone od siebie
to przekonałbyś się że w tym trójkącie miary kątów nie sumują się do 180°
10 wrz 13:00
wredulus_pospolitus:
@Mariusz −−− nie obalaj teorii płaskoziemców
10 wrz 16:44
Mila:
Trójkąt.
x− kąt zewnętrzny Δ.
x=α+γ
kąty : β i x− kąty przyległe
β+α+γ=180
o
10 wrz 18:32
Mariusz:
wredulus na to wychodzi że mamy tu zwolenników płaskiej Ziemi
10 wrz 19:03
kerajs:
A może ktoś tu nie odróżnia, lub udaje że nie odróżnia, trójkąta od trójkąta sferycznego(lub
trójkąta na powierzchni geoidy) ?
10 wrz 22:03
Adamm: @kerajs rozumiem że obraziłeś się za tego płaskoziemca? Zbyt poważny jesteś. A żart niezły
10 wrz 23:28
kerajs:
Opacznie mnie rozumiesz.
Po prostu nie chciałem, aby Mariusz wkręcał autora tematu którego (po elementarności problemu i
pisowni ''trujkat'') uznałem za ucznia klasy 5 szkoły podstawowej.
12 wrz 04:13