Trójkąt
Szkolniak: W trójkącie ABC wysokość poprowadzona z wierzchołka C (odcinek CD) dzieli bok AB na odcinki o
długości 15 i 6. Znaleźć długość boków AC i BC trójkąta, jeżeli ich różnica jest równa m
(m>0). Zbadać, dla jakich wartości m rozwiązanie jest możliwe.
Niech: |AC|=x, |BC|=y oraz |CD|=h
Równanie z treści zadania: x−y=m (x>y)
Z trójkątów prostokątnych dostajemy dwa równania: 62+h2=x2 i 152+h2=y2, skąd dostajemy
y2−x2=189
No i teraz biorąc te równanie mamy że (y+x)(y−x)=189, gdzie x+y>0, a z kolei y−x<0, więc coś
jest nie tak
Ktoś wie gdzie tkwi błąd?
9 wrz 21:16
chichi:
Zastanów się nad podziałem, bo gdybyś miał x z y zamieniony to miałbyś obie dodatnie i spójrz
wtedy na wyjściowy trójkąt, jak wrócę do domu to zerknę bo nawet nie mam gdzie teraz tego
narysować
9 wrz 21:25
Szkolniak: Jeśli zamienię x z y to wychodzi tak jak mówisz, w takim razie ciekawe czym to jest spowodowane
− może jakoś z nierówności trójkąta by wyszło że taki podział nie jest możliwy?
Zadanie w sumie bardzo łatwe tylko właśnie zastanawiam się dlaczego taki podział nie jest
możliwy
Teraz rozwiąże i dam odpowiedzi ile mi wyszło, może potem zweryfikujesz
9 wrz 21:32
chichi:
Spójrz na tw. Pitagorasa
9 wrz 21:39
Szkolniak: Co masz na myśli z tym Pitagorasem?
| | m2+189 | | 189−m2 | |
Koncowo mi wyszło (x,y)=( |
| , |
| ) (zgadza się z odpowiedziami) |
| | 2m | | 2m | |
A ograniczenie na 'm' to przedział (0;3
√21), gdzie w odpowiedziach jest (0;9), więc jakoś
trzeba jeszcze zawęzić
9 wrz 22:10
Szkolniak: Ok, z nierówności trójkąta wychodzi, że m∊(0;9)
9 wrz 22:36
chichi:
Jutro Ci dam znać, bo dziś nie mam już siły
10 wrz 03:05
chichi:
'Co masz na myśli z tym Pitagorasem? "
15+h
2 > 6
2+h
2 ⇒ y > x
12 wrz 21:29
chichi:
A Ty stwierdziłeś, że to x > y, i tu skłamałeś
12 wrz 21:29