matematykaszkolna.pl
Trójkąt Szkolniak: W trójkącie ABC wysokość poprowadzona z wierzchołka C (odcinek CD) dzieli bok AB na odcinki o długości 15 i 6. Znaleźć długość boków AC i BC trójkąta, jeżeli ich różnica jest równa m (m>0). Zbadać, dla jakich wartości m rozwiązanie jest możliwe. Niech: |AC|=x, |BC|=y oraz |CD|=h Równanie z treści zadania: x−y=m (x>y) Z trójkątów prostokątnych dostajemy dwa równania: 62+h2=x2 i 152+h2=y2, skąd dostajemy y2−x2=189 No i teraz biorąc te równanie mamy że (y+x)(y−x)=189, gdzie x+y>0, a z kolei y−x<0, więc coś jest nie tak Ktoś wie gdzie tkwi błąd?
9 wrz 21:16
chichi: Zastanów się nad podziałem, bo gdybyś miał x z y zamieniony to miałbyś obie dodatnie i spójrz wtedy na wyjściowy trójkąt, jak wrócę do domu to zerknę bo nawet nie mam gdzie teraz tego narysować
9 wrz 21:25
Szkolniak: Jeśli zamienię x z y to wychodzi tak jak mówisz, w takim razie ciekawe czym to jest spowodowane − może jakoś z nierówności trójkąta by wyszło że taki podział nie jest możliwy? Zadanie w sumie bardzo łatwe tylko właśnie zastanawiam się dlaczego taki podział nie jest możliwy Teraz rozwiąże i dam odpowiedzi ile mi wyszło, może potem zweryfikujesz
9 wrz 21:32
chichi: Spójrz na tw. Pitagorasa
9 wrz 21:39
Szkolniak: Co masz na myśli z tym Pitagorasem?
 m2+189 189−m2 
Koncowo mi wyszło (x,y)=(

,

) (zgadza się z odpowiedziami)
 2m 2m 
A ograniczenie na 'm' to przedział (0;321), gdzie w odpowiedziach jest (0;9), więc jakoś trzeba jeszcze zawęzić
9 wrz 22:10
Szkolniak: Ok, z nierówności trójkąta wychodzi, że m∊(0;9)
9 wrz 22:36
chichi: Jutro Ci dam znać, bo dziś nie mam już siły
10 wrz 03:05
chichi: 'Co masz na myśli z tym Pitagorasem? " 15+h2 > 62+h2 ⇒ y > x
12 wrz 21:29
chichi: A Ty stwierdziłeś, że to x > y, i tu skłamałeś
12 wrz 21:29