oblicz granicę ciągu
Emilia: Oblicz granicę ciągu (a2) gdy
a) an= √n2+n+4
d) an= √n2+4n+3−n
e) an=√n+3−√n−5
9 wrz 17:39
wredulus_pospolitus:
ciągu a
2
9 wrz 17:47
wredulus_pospolitus:
raczej a
n miało być

(a)
∞
| | √n2+4n+3 + n | |
(b) mnożysz przez |
| następnie licznik i mianownik dzielisz |
| | √n2+4n+3 + n | |
przez 'n'
| | √n+3 + √n−5 | |
(c) analogicznie ... mnożysz przez |
| a następnie dzielisz |
| | √n+3 + √n−5 | |
licznik i mianownik przez
√n
9 wrz 17:49
Emilia: tak miało być an mój błąd
czemu w a ma być ∞?
9 wrz 17:50
wredulus_pospolitus:
bo
an = √n2+n+4 > √n2 + 0 + 0 = n −−−> +∞
9 wrz 17:53