wartosc bezwzgledna
shigure: Czy nierówność z wartością bezwzględną w postaci |a| > |b| można zapisać jako (a > b) v (a<
−b), i jeśli tak/nie to dlaczego?
9 wrz 17:10
wredulus_pospolitus:
nie
|a| > |b|
dla a,b > 0 mamy:
a>b (ok)
dla a,b < 0 mamy:
−a > −b −−−> a < b
dla a>0, b<0 mamy:
a > −b
dla a<0 ; b>0 mamy:
−a > b −−−> a < −b (ok)
albo jak wolisz:
niech a = −1 ; b = −3 widzimy, że NIE spełniona jest nierówność |a| < |b|
natomiast spełniona jest nierówność a = −1 < 3 = −b
9 wrz 17:40
wredulus_pospolitus:

albo jak wolisz −> graficznie
|x| > |y|
a>b ∨
a < −b
9 wrz 17:47