trygonometria
~dudu: cos4x+scos2x=0
2cos3xcosx=0
cos3x=0 ⋁ cosx=0
| | π | |
3x= |
| + 2kπ (potem podzielić na 3) ale nie rozumiem okresu bo powinno być kπ dlaczego ? |
| | 2 | |
| | π | |
i w drugim x= |
| + 2kπ a powinno być kπ dlaczego narysowałem cos 3x owszem będzie ciasny |
| | 2 | |
wykres, ale w cos x będzie normalny, wytłumaczcie gubię się w okresach
8 wrz 22:13
chichi:
To spójrz na wykres cosinusa, co jaki czas pojawiają się miejsca zerowe?
8 wrz 22:16
8 wrz 22:27
chichi:
Jak się gubisz to stosuj podstawienie:
| | π | | π | |
3x=t i wtedy masz cos(t)=0 ⇔ t= |
| +kπ ⇔ 3x= |
| +kπ  |
| | 2 | | 2 | |
8 wrz 22:27
chichi:
| | π | |
No to źle patrzysz, jesli widzisz, że co |
| |
| | 2 | |
8 wrz 22:28
~dudu: | | π | |
okres cosx to T=2π miejsca zerowe |
| +kπ |
| | 2 | |
nie , nie chcę podstawienia chce zrozumiec, poczekam może ktos inny lepiej mi wytlumaczy
zamiast cwaniakowac
8 wrz 22:37
mat:
| | 2π | |
1) Funkcja y=cos(3x) ma okres T= |
| |
| | 3 | |
2) Rozwiązując równanie:
cos(3x)=0 korzystamy z tego, że cosinus przyjmuje wartość 0 dla argumentów jak na rysunku,
czyli
| | π | | 3π | | 5π | | 7π | |
3x∊{...., |
| , |
| , |
| , |
| ,.... } piszę tylko argumenty dodatnie, |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
aby łatwiej było zrozumieć,
zatem:
| | π | |
3x= |
| +kπ, gdzie k∊C to jest dla potrójnego argumentu x |
| | 2 | |
To podobny problem jak dla innych funkcji.
Np.
y=log
3(x)
D=(0,
∞)
Równanie:
1) log
3(x)=0⇔
x=1
2)
log
3(x−5)=0
x−5>0⇔x>5
D=(5,
∞)
(x−5)=1⇔
x=6
3) log
3(3x)=0
x>0
3x=1
8 wrz 23:11
mat:
8 wrz 23:18
~dudu: Dziękuję bardzo teraz jaśniej i lepiej
8 wrz 23:27