Przesunięcia wykresów funkcji
lila: Cześć! Mam pytanie− z czego wynikają przesunięcia wzdłuż osi X w lewo i prawo?
Przykład:
Tutaj przesunięcie następuje w prawo, dla dlaczego?
8 wrz 20:32
mat: Wyjściowa funkcja to f(x)={1}{x}
Jeżeli powiedzmy przesuwamy funkcje o 3 jednostki w prawo, to jest to tak naprawde f(x−3) czyli
| | 1 | |
Gdyby było o 3 w lewo, to f(x+3) = |
| |
| | x+3 | |
| | 1 | |
Gdyby było o 3 w górę to f(x) +3 = |
| +3 |
| | x | |
| | 1 | |
Gdyby było o 3 w dół to f(x) − 3 = |
| − 3 |
| | x | |
8 wrz 20:56
Maciess: No jak masz wykres funkcji w układzie XY przed sobą, to pomyśl o nim jak o jakimś sztywnym
drucie. Pomyśl że oś x−ów to czas. Zwiększa się w prawo. No i teraz jak odejmuesz coś (dajmy
ze minute) od czasu , to ta sama wartość funkcji wystąpi później (minute później). Czyli
trzeba wziąć ten drut i przesunąć w prawo, tak żeby kazda wartość wystąpiła minute później.
8 wrz 21:03