prosze o pomoc (
Karolina : Mogę prosić o pomoc w tym zadaniu?
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty wspólne linii y+x
2−5x+6 i x−y+1= 0, a
środek tego okręgu należy do prostej 7x+2y−9=0. Podaj interpretację geomatryczną zadania.
I biorę sobie prostą i parabole w układ równań, obliczam punkty A i B , które sa wspólnymi tej
prostej i paraboli i dalej nie wiem jak wyznaczyć równanie okręgu

Jak już mi coś wychodzi
to środek w ogóle nie należy do tej prostej z polecenia
4 mar 15:14
Basia:
musisz napisać równanie okręgu o środku w punkcie
czyli okregu
przechodzącego przez te A i B, które już masz
będziesz miała układ z niewiadomymi a, r
da się rozwiązać
4 mar 15:25
Karolina : Basiu ale jaki to ma być ten układ równan bo ja juz naprawde nic nie rozumiem
4 mar 15:34
Basia:
do równania, które podałam
za x,y podstawiasz współrzędne tych A i B, które już sobie znalazłaś
za każdym razem dostajesz równanie z niewiadomymi a,r
i ten układ rozwiązujesz
4 mar 15:38
Karolina : | | 8 | |
no zrobiłam i wyszły mi jakieś cuda że a= − |
| |
| | 110 | |
4 mar 15:41
Basia:
Cudów można się tu spodziewać, choćby bo tym równaniu prostej.
Nie liczyłam tego.
Można jeszcze inaczej
S − środek okregu
AS=BS ⇒ S∊sym.AB
piszesz równanie pr.AB
szukasz środka C odcinka AB
piszesz równanie symetralnej odcinka AB (prostopadła do AB i przechodzi przez C)
szukasz punktu wspólnego z zadaną prostą
4 mar 15:51
Karolina : Basiu a jak robie tym twoim pierwszym sposobem to tam w tym środku okręgu nie powinno być
| | 9−7a | |
S (a, |
| ) ? Cholera mam to na ocene , a jak to narysuje jak mi wychodzi takie jakieś |
| | 3 | |
a ułamkowe
4 mar 15:56
Basia:
a może być ułamkiem; przecież S może mieć np.współrzedne (biorę z sufitu)
S(1987;123567)
nie ma przeszkód
policzę to, ale nie teraz; dopiero wieczorem; teraz muszę kończyć
4 mar 16:43
Basia:
A(1,2)
B(5,6)
S(a,b)
równanie okręgu
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
| | 9−7a | | 9−7a | | 7a+3 | |
(1−a)2+(2− |
| )2=(5−a)2+(6− |
| )2(5−a)2+( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 7a−5 | | 7a+3 | |
(1−a)2+( |
| )2=(5−a)2+( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
| | (7a−5)2 | | (7a+3)2 | |
(1−a)2+ |
| = (5−a)2+ |
| /*4 |
| | 4 | | 4 | |
4(1−a)
2+(7a−5)
2=4(5−a)
2+(7a+3)
2
4(1−2a+a
2)+49a
2−70a+25=4(25−10a+a
2)+49a
2+42a+9
4−8a+4a
2+49a
2−70a+25 = 100−40a+4a
2+49a
2+42a+9
−78a+29=2a+109
−80a=80
a=−1
S(−1,8)
r=|SA| =
√(1+1)2+(2−8)2 =
√4+36=
√40
r
2=40
(x+1)
2+(y−8)
2=40
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
po przekształceniu
x
2+2x+1+y
2−16y+64−40=0
x
2+2x+y
2−16y+25=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
polecam policzenie drugim sposobem; łatwo się liczy; znacznie prostsze rachunki niż tutaj
4 mar 17:40