Wielomiany wyznaczanie współczynników
Ajschylos: Cześć, proszę o pomoc z tym zadaniem, zupełnie nie mam pomysłu jak się za nie zabrać,
pozdrawiam.
Wyznacz współczynnik a i b wielomianu W(x)=x4−4x3+8x2+ax+b tak, aby wielomian W(x) był
kwadratem trójmianu kwadratowego
8 wrz 19:48
Alex:
a=8 , b= −4
8 wrz 19:58
ICSP: W(x) = x4 − 4x3 + 8x2 + ax + b = (x2 + Ax + B)2
Podnosząc do kwadratu wyrażenie po prawej stronie oraz porównując współczynniki:
x3 : −4 = 2A
x2 : 8 = A2 + 2B
x1 : a = 2AB
xo : b = B2
skąd natychmiast
A = −2 i B = 2
i w konsekwencji
a = −8
b = 4
8 wrz 19:58
Alex:
sorki miało być
a=−8 , b= 4
8 wrz 19:59
Ajschylos: Dzięki!
8 wrz 20:31