Czy wartość podanego wyrażenia jest liczbą całkowitą?
Kuba:
Czy wartość podanego wyrażenia jest liczbą całkowitą?
cos30* + cos60* + cos90* + . . . + cos870* + cos900*
8 wrz 17:45
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
cos(180 − x) = −cos(x)
więc: cos(x) + cos(180−x) = 0
jak również
cos(x + 360) = cosx
więc także:
cos(x + 360) + cos(180 − x + 360) = 0
skorzystaj z powyższego aby obliczyć tę sumę
8 wrz 17:47
wredulus_pospolitus:
cos30 + cos60 + cos90 + cos120 + cos150 + cos180 +
cos210 + cos240 + cos270 + cos300 + cos330 + cos360 +
cos390 + cos420 + cos450 + cos480 + cos510 + cos540 +
cos570 + cos600 + cos630 + cos660 + cos690 + cos720 +
cos750 + cos780 + cos810 + cos840 + cos870 + cos900 = .....
8 wrz 17:51