logarytmy
krzych: Dla jakich wartości parametru p równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie ?
7 wrz 20:22
kerajs:
p=8
7 wrz 20:31
Szkolniak: Według mnie nie jest to pełna odpowiedź..
7 wrz 21:10
kaleja: px+p>0 i x≠−2
px+p=9+6x+x2
1) Δ=0 i sprawdzamy czy x spełania założenia
2) Δ>0 i wtedy tylko jeden z pierwiastków spełnia założenia
7 wrz 21:41
wredulus_pospolitus:
@kaleja, jeszcze jedno założenie:
zał.
p(x+1) > 0
x > −3
x ≠ −2
7 wrz 22:11
7 wrz 22:21
wredulus_pospolitus:
x2 + (6−p)x + (9−p) = 0 <−−− parabola z ramionami do góry
I. sytuacja:
Δ = 0 −−−> p = 8 (p=0 odpada przez założenia)
II sytuacja:
f(−2) = 0 −−−> 4 − 12 + 2p + 9 − p = 0 −−−> p = −1 −−−> x2 + 7x + 10 = 0 −−−> (x+2)(x+5) =
0 −−> odpada (oba rozwiązania są poza zbiorem)
III sytuacja:
f(−3) < 0 ∧ p(x0+1) > 0 −−−> 9 − 18 + 3p + 9 − p < 0 −−−> p<0 −−−> x0<−1
więc sprawdzamy kiedy f(−1) > 0 −−> 1 − 6 + p + 9 −p > 0 −−−> spełnione
stąd:
p ∊ (−∞ , 0) \ {−1} u {8}
7 wrz 22:34
kerajs:
''Szkolniak: Według mnie nie jest to pełna odpowiedź.''
Niechętnie przyznaję, że owszem, nie jest wyczerpująca.
8 wrz 17:57