Postać uwikłana
Damian#UDM: Czy taką postać funkcji
13y+1=13x2
możemy nazwać postacią uwikłaną krzywej?
Czy tyczy to się tylko funkcji dwóch zmiennych, np.
y3 −2xy +x2 =3 ?
6 wrz 21:01
wredulus_pospolitus:
no raczej kiepsko −−− toć to zwykła parabola y = x2 − 3
bardziej chodzi tutaj oto, że właśnie nie możesz podać jednoznacznego wzoru na y = f(x)
6 wrz 21:04
Damian#UDM: okej, rozumiem o co chodzi, dziękuję
6 wrz 21:09
Szkolniak: Z tego co Mariusz mi kiedyś tłumaczył, to postacią uwikłaną nazywamy postać typu F(x,y)=C.
Według tego, postawiłbym na to że równanie to jest przedstawione w postaci uwikłanej wtedy:
6 wrz 21:17
kerajs:
Funkcja uwikłana to taka, której nie można przedstawić w postaci jawnej.
Sporne równanie można przedstawić w postaci jawnej y=f(x), więc nie jest to postać uwikłana.
6 wrz 21:30
jc: Nie ma znaczenia, czy można przedstawić w jawnej postaci, czy nie.
6 wrz 23:06
piotr: Funkcją uwikłaną określoną przez równanie F(x, y) = 0 nazywamy każdą
funkcję y = y(x) spełniająca równość
F(x, y(x)) = 0
dla wszystkich x z pewnego przedziału I.
Podobnie x = x(y) będzie funkcją uwikłaną, jeśli
F(x(y), y) = 0
dla wszystkich y z pewnego przedziału J.
7 wrz 08:22
kerajs:
''jc: Nie ma znaczenia, czy można przedstawić w jawnej postaci, czy nie.''
A możesz podać przykład funkcji która jest jednocześnie jawna i uwikłana?
7 wrz 19:45