Całki
Wiktoria565: 1. Korzystając z twierdzenia Greena obliczyć całkę krzywoliniową
∫k (1 − 𝑥
2)𝑦𝑑𝑥 + 𝑥(1 + 𝑦
2)𝑑𝑦 , gdzie 𝐾: 𝑥
2 + 𝑦
2 = 1
| | x2 | | 1 | |
2. Policzyć ∬D |
| dxdy D − obszar ograniczony liniami x = 2 , y = x, y = |
| |
| | y2 | | 3 | |
3. Obliczyć za pomocą całki podwójnej objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
x
2 + y
2 = 2x , z = x
2 + y
2, z = 0
6 wrz 12:09
Maciess: Wygląda jak poprawka jakiegoś egzaminu. Z czym dokładnie masz problem?
6 wrz 12:49
ite: Maciess jaka delikatna uwaga z tym egzaminem : ))
6 wrz 12:57
Maciess: No wygląda jak oczekiwanie na gotowca. Stąd mój brak subtelności.
6 wrz 13:03
Mariusz:
| | 1 | |
W 1. wyszło mi |
| (5−3k)π |
| | 4 | |
ale skorzystałem z parametryzacji okręgu o promieniu jednostkowym a nie z twierdzenia Greena
Gdybyśmy chcieli liczyć z twierdzenia Greena to mielibyśmy do policzenia całkę podwójną
(parametryzacja dała mi całkę pojedynczą ale wynik powinien być ten sam)
2. Tutaj zadanie polega na poprawnym określeniu
obszaru całkowania i poprawnym zapisaniu całek iterowanych
Po poprawnym zapisaniu całek iterowanych będzie już łatwo policzyć całkę
Tutaj nie jestem pewien czy poprawnie zapisałem całki iterowane
więc nie podam wyniku aby nie mylić
6 wrz 14:02
piotr: | | d | | d | |
∫k (1 − 𝑥2)𝑦𝑑𝑥 + 𝑥(1 + 𝑦2)𝑑𝑦 = ∫∫D( |
| 𝑥(1 + 𝑦2)− |
| y(1 − x2))dxdy= |
| | dx | | dy | |
=2π∫
01r
3dr = π/2
D to wnętrze 𝐾.
6 wrz 15:08
piotr: | | x2 | |
∫1/32 ∫1/3x |
| dy dx = 325/54 |
| | y2 | |
6 wrz 15:33
piotr: ∫−π/2π/2 ∫02 cos(φ) r3 dr dφ = (3 π)/2
6 wrz 15:41
Mariusz:
piotr no widzisz ja źle zinterpretowałem to k i dlatego otrzymałem taki wynik
Gdyby przyjąć k=1 to otrzymalibyśmy to samo , tyle że ja liczyłem innym sposobem
W drugim zadaniu też mi tak wyszło
6 wrz 16:34