okręgi styczne zewnętrznie
dasasddfas: Okręgi O1 i O2 są styczne zewnętrznie w punkcie A. Prosta m jest styczna do O1 w punkcie B i do
O2 w punkcie C. Ponadto IABI = 2√10 i IACI = 6√10. Oblicz długość odcinka BC
5 wrz 22:55
wredulus_pospolitus:
Czy dołączony jest rysunek do zadania? Czy to jest pełna treść zadania ?
5 wrz 23:01
dasasddfas: To wszystko.
5 wrz 23:01
wredulus_pospolitus:

Uwaga

Rysunek nie jest w skali
β = 180 − α
czyli cosβ = −cosα
stąd wiemy, że (tw. cosinusów):
40 = 2r
2 + 2r
2cosα −−> 20 = r
2(1+cosα)
60 = 2R
2 − 2R
2cosα −−−> 30 = R
2(1−cosα)
| R−r | |
dodatkowo: cosα = |
| |
| R+r | |
| R−r | | R−r | |
3r2( 1+ |
| ) = 2R2( 1 − |
| ) |
| R+r | | R+r | |
| 2R | | 3r | | 100 | |
20 = r2* |
| = r2 |
| −−−> r2 = |
| |
| R+r | | 5r/2 | | 6 | |
| 25 | | 1 | |
|BC|2 = (r+R)2 − (R−r)2 = |
| r2 − |
| r2 = 6r2 = 100 −−> |BC| = 10 |
| 4 | | 4 | |
5 wrz 23:13
Eta:

ΔABC prostokątny |∡BAC|=90
o
to BC
2=(2
√10)
2+(6
√10)
2
|BC|=20
i po ptokach

@
wredulus (6
√10)
2 =360 ≠ 60
6 wrz 01:22