matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Wykaż, że
Klaudiaa:
Założenie; α, β ∊ (0*; 90*) α + β = 90* Wykaż:
1
= sinαsinβ
tgα + tgβ
Mam takie coś do zrobienia i nie wiem jak to rozwiązać
5 wrz 19:22
ICSP:
Dowód wprost:
1
1
L =
=
=
tgα + tgβ
sinα
sin(π/2 − α)
+
cosα
cos(π/2 − α)
1
sinαcosα
=
=
= sinαcosα =
sinα
cosα
+
cosα
sinα
sin
2
α + cos
2
α
= sinαcos(π/2 − β) = sinαsinβ = P □
5 wrz 19:32
Eta:
1
1
ab
ab
a
b
L=
=
=
=
=
*
=sinα*sinβ=P
tgα+tgβ
a
b
+
b
a
a
2
+b
2
c
2
c
c
5 wrz 20:06