(−1)n | ||
Jak obliczyć sumę szeregu ∑n=1 | ? | |
n |
1 | 1 | −2n + 2n−1 | 1 | |||||
− | + | = | = − | |||||
2n−1 | 2n | 2n(2n−1) | (2n−1)2n |
1 | 1 | 1 | 1 | 2n2−2n+1 | ||||||
− | + | − | + | = | ||||||
2n−3 | 2n−2 | 2n−1 | 2n | (2n−3)(2n−2)(2n−1)2n |
1 | |
=∑n=0xn dla −1≤x<1 | |
1−x |
xn+1 | ||
−ln|1−x|=∑n=0 | ||
n+1 |
(−1)n | ||
−ln2=∑n=1 | ||
n |
1 | ||
szereg ∑n=0xn= | dla |x|<1, natomiast gdy całkujemy lub obliczamy pochodne warto | |
1−x |
(−1)n+1 | ||
sprawdzić punkty ,,1'' i ,,−1''. W tym przypadku dla x=−1 szereg ∑n=0 | , | |
n+1 |
(−1)n | ||
szereg ∑n=1 | jest zbieżny warunkowo | |
n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |