granice
Sampas: Obliczyć granice:
| | π | | cosx | |
c) lim x→ |
| |
| |
| | 2 | | (1−sinx)2/3 | |
Sam próbowałem rozwiązać powyższe przykłady, ale
napotkałem sie na pewne trudności. Przedstawię tok mojego rozumowania:
| | x | |
wstawiając do granicy otrzymujemy lim x→0 |
| , czyli |
| | | |
| | x | |
lim x→0 |
| Następnie rozbiłem to na dwie granice dążące do 0 z prawej i |
| | | |
lewej
strony przez co otrzymałem odpowiednio
√2 i −
√2. Zatem nauswa się wniosek, że granica nie
istnieje. Niestety w odpowiedziach do tego przykładu wynik wynosi tylko
√2. Chciałbym więc
aby ktoś powiedział mi co robię źle lub ewentualnie potwierdził, że moje rozwiązanie jest
prawidłowe.
| | sinxn | | sinxnxnxm | | xn | |
b) lim x→0 |
| = lim x→0 |
| = lim x→0 |
| |
| | sinxm | | sinxmxnxm | | xm | |
lim x→0 x
n−m
Na resztę nie mam pomysłu.
5 wrz 12:56
I'm back:
de'Hospitala mieliśmy?
5 wrz 13:04
I'm back: W ostatnim przypadku nie mam bladego pojęcia co zrobiles/−as
5 wrz 13:05
Sampas: de'Hospitala miałem, w podpunkcie b do potęgi n i m jest podniesiony x nie cały sinus.
Korzystałem
| | sinx | | sinxn | |
z faktu ze lim x→0 |
| = 1 więc rozpisałem granice i napisałem ze lim x→0 |
| |
| | x | | xn | |
= 1
5 wrz 13:24
I'm back:
To taka rada − albo używaj nawiasów do pokazania co masz pod sinusem, albo wyrażenia nie będące
przed pod sinusem pisz przed tymże sinusem, ja po prostu zastanawiałem się czy to xnxnxm
jest w całości pod sinusem czy jak
5 wrz 13:41
I'm back:
a) przemnóż licznik i mianownik przez √1+cosx
5 wrz 13:42
I'm back:
Ale masz rację (o ile nie chodzi o granice prawostronna). W (a) granica nie istnieje.
5 wrz 13:43
I'm back:
5 wrz 13:44
Sampas: a masz pomysł odnośnie podpunktu c ?
5 wrz 13:47
I'm back:
A w (b) jaka ostatecznie odpowiedź Ci wyszła?
5 wrz 13:54
Sampas: nie wyszła, nie mam pomyslu na dalsze rozwiązanie
5 wrz 14:00