Ile maja pozostale dwa boki trapezu
Deefo:

Jak obliczyć dwa boki trapezowe przy figurze cztero trapezowej.
Dwa boki maja wymiary. Gora 4cm długości a dół 19cm. Jak na obrazku.
Nie wiem jak policzyć pozostałe dwa boki kiedy podstawą jest kwadrat 19cmx19cm.
Tak żeby gora się spasowała
4 wrz 19:44
mat: podstawą jest kwadrat? To jest figura przestrzenna> Napisz dokładnie polecenie
4 wrz 20:00
Deefo: Tak to figura przestrzenna dokładnie to ostrosłup ścięty
4 wrz 20:46
wredulus_pospolitus:
I jaki KONKRETNIE to był ostrosłup

Może prawidłowy? Rozumiem, że cięcie jest równoległe do
podstawy, a tenże trapez to jest część ściany bocznej, tak

4 wrz 20:54
wredulus_pospolitus:
Tak trudno napisać pełną treść zadania? Nie musielibyśmy się domyślać o co Ci chodzi.
4 wrz 20:56
Mila:

Rysunek.
Napisz co masz w treści.
4 wrz 22:48
Deefo: To ja moze inaczej tak wyglada jeden bok trapezu
https://ibb.co/rZTfVwY
Dwa niebieskie boki ladnie pasuja pod płyte 800mm x 800mm
A ten czerwony już nie pasuje i tutaj nie wiem jak wyliczyć jego wymiary
https://ibb.co/kJ1mNdx
4 wrz 23:31
Deefo: A zapomniałem dodać że każdy trapez jest pochylony o 45 stopni w strone płyty dla jasności.
4 wrz 23:32
chichi:
Czy możesz wrzucić zdjęcie całego polecenia, bo tego za przeproszeniem bełkotu nie sposób
zrozumieć
4 wrz 23:46
I'm back:
Nagle okazuje się że podstawa ostroslupa to nie kwadrat o boku 19 tylko kwadrat o boku 20 lub
prostokąt o jednym boku równym 20.
Moze w końcu od A do Z napiszesz o co chodzi w zadaniu, co masz, czego nie masz i co chcesz
popoliczyc.
4 wrz 23:47
I'm back: I co właściwie chcesz policzyc
4 wrz 23:48
Deefo: Chce policzy jakie wymiary powinien mieć ten niebieski bok ( góra, dół, boki lewy i prawy)
Tak żeby spasował się z całą resztą.
Bo nie wiem tego i moze po prostu to jest łatwe. A ja jestem jakimś dałnem za przeproszeniem.
No góra to raczej oczywista bo 800mm.
4 wrz 23:54
chichi:
Co to znaczy być 'dałnem'? Zapytałem o polecenie, @
wredulus−pospolitus wspominał 2 razy,
a Ty dalej swoje.. Widocznie nie chcesz pomocy
5 wrz 00:34
Deefo: Chce tylko policzyć wymiary tego niebieskiego boku, żeby się spasował jak tutaj...
https://ibb.co/19X24Q2
Co tu jest malo jasne?
5 wrz 00:41
wredulus_pospolitus:
1) Nie niebieskiego boku tylko ŚCIANY BOCZNEJ
2) Nie jest jasne jaka jest podstawa ... najpierw piszesz że podstawą jest kwadrat o boku 19,
później dajesz rysunek jednej ze ścian bocznych na której widać że to jest trapez o dłuższej
podstawie równej 20

3) Jak również początkowo twierdzisz, że górna podstawa trapezu ma długość 4 ... a na rysunku
ma ona 8 −−− zdecyduj się w końcu
4) Skoro ściany ostrosłupa są nachylone pod tym samym (45
o) kątem, to jest to ostrosłup
prawidłowy, więc wszystkie ściany bocznej są takie same. Po ścięciu ich to będą nadal takie
same trapezy.
Więc najpierw przemyśl dokładnie jakie są WYMIARY

Później pomyśl nad tym co chcesz policzyć

A na koniec przemyśl to jak PRAWIDŁOWO napisać o co Ci chodzi.
A bonusowo: co to jest 'dałnem'? Widać, że masz potężne braki w edukacji.
5 wrz 01:06
Deefo: Wymiary jak na OBRAZKU podstawa 20CM a górna podstawa 8 CM. I wszystkie ŚCIANY nie mogą być
takie same
bo zwyczajnie w świecie się nie spasują nawet ja to wiem z brakiem edukacji!
A pytam tylko jak policzyć wymiary ŚCIANY BOCZNEJ (TEJ NIEBIESKIEJ). Więc za szczerze nie wiem
co jest dla was
mało jasne...
5 wrz 12:49
I'm back:
To zrozum to. JEZELI masz ostroslup o podstawie kwadratu, którego wszystkie ściany są nachylone
pod tym samym kątem to... jest to ostroslup prawidłowy.
Skoro jest to ostroslup prawidłowy, to wszystkie ściany boczne są przystajace i są to trójkąty
rownoramienny.
Po ścięciu więc otrzymasz cztery przystajace trapezy rownoramienny.
5 wrz 13:08
I'm back:
Ale pomiajajc to.
Masz trapez − dolna podstawa jest równa 20 (podstawa ostroslupa), górna podstawa także jest Ci
znana i wynosi 8.
Ramiona są ROWNE ramionom sąsiadujących ścian bocznych (czerwone trapezy) które znasz i wynoszą
7.86 czy ile tam Ci wyszlo
I masz wymiary niebieskiego trapeza i są to DOKLADNIE TAKIE SAME Wymiary co tegoz czerwonego.
5 wrz 13:10
I'm back: A może Ci się nie składać bo masz źle narysowana ścianę boczna (już na etapie czerwonej ściany)
lub nie ustawiasz ich pod kątem 45o do podstawy
5 wrz 13:12
Deefo: Więc jak powinna wyglądać sciana boczna bo właśnie o to mi chodzi
5 wrz 13:14
I'm back:
1) wszystkie cztery ściany boczne są takie same
2) pierwotna wysokość ostroslupa wynosiła H=10
3) odcięto go na wysokości h = 10 − 4 = 6
4) skoro ściana boczna jest pod kątem 45
o to wysokość trapezu wynosi 6
√2
5) związku z tym że podstawy trapezu (ściana boczna) to 20 i 8 to kat ostry przy dłuższej
podstawie wyliczamy z:
Lub jeszcze prościej, z tw. Pitagorasa wyznaczamy ramię trapezu = 6
√3
6) szukany trapez ma wymiary 20x6
√3x8x6
√3
5 wrz 13:33
I'm back:
Jak widzisz − miałeś źle wyznaczony czerwony trapez
5 wrz 13:34
Deefo: Królu złoty mój. Dokładnie to jest to czego szukałem

! Dziękuję Ci bardzo

A jeszcze mam pytanie dla wysokości np. 8 to wtedy bedzie 8
√3 ?
6 wrz 21:18
wredulus_pospolitus:
tak ... proporcja pomiędzy wysokością cięcia, a długością ramienia będzie zawsze 1 : √3 w
ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o ścianach bocznych nachylonych pod kątem 45o do
podstawy.
7 wrz 19:10