trawa i owce
krzych: Wiadomo, że trawa na polu rośnie jednakowo gęsto i szybko. 60 owiec zjada trawę w ciągu 24 dni,
zaś 30 owiec zjada trawę w ciągu 60 dni. Wyznacz liczbę owiec dla których ilość trawy na polu
bedzie ciągle taka sama.
4 wrz 12:56
I'm back:
x − ile trawy dziennie zjada jedna owca
y − ile trawa odrośnie w ciągu jednego dnia
60x − y − objętość trawy w momencie rozpoczęcia jedzonka.
| | 60*29 | |
60x − y + 60y − 60*30x = 0 −> 60*29x = 59y − − > |
| ≈ 29 owiec wcinających |
| | 59 | |
spowoduje że trawa nigdy nie zostanie zjedzona ( ale ilość trawy nie będzie taka sama, będzie
powoli rosnąć)
4 wrz 13:35
wredulus_pospolitus: ach nie ... w ciągu 24 dni

a ja przeczytałem że w ciągu 24h
4 wrz 15:22
wredulus_pospolitus:
z −−− początkowa wysokość trawy
z − (60x−y)*24 = 0
z − (30x−y)*60 = 0
(60x−y)*24 = (30x−y)*60 −−−> 36y = 6*60x −−> y = 10x
czyli przy 10 owcach, dzienny przyrost trawy będzie zrównoważony przez pożeranie jej przez owce
4 wrz 15:27
ABC: jakiś nauczyciel dinozaur daje przeróbkę zadania o wołach Newtona zdaje się z radzieckiego
podręcznika
4 wrz 15:43
chichi:
A Ty jesteś jakiś expert od radzieckich podręczników?
4 wrz 16:01
ABC: kanieszno rebionok, u mienia ruskich knig mnoga
4 wrz 16:47
Sierioża:
I wot maładiec !
4 wrz 17:06
Mila:
Zmodyfikowana wersja zadania Newtona.
4 wrz 19:05