Wyznacz liczbę naturalną mniejszą od 1000, która przy dzieleniu przez 10 daje re
Ola: Wyznacz liczbę naturalną mniejszą od 1000, która przy dzieleniu przez 10 daje resztę 9, przy
dzieleniu przez 15 − resztę 14, a przy dzieleniu przez 21 − resztę 20.
Wyszło mi 189 i 609 podczas gdy odpowiedziach mam 209, 419, 629, 839
Oto jak do tego doszłam:
zał. n∊N, n < 1000
n=10k+9 a więc ostatnią cyfrą musi być 9
n=15l+14 a więc cyfra dziesiątek musi być liczbą parzystą
n=21k+20, podstawiając za k liczby po kolei od 9 i przeskakując co 10 wyszły mi takie liczby w
rozwiązaniu: 189 i 609
Gdzie robię źle
3 wrz 20:10
wredulus_pospolitus:
n = 15l + 14 −−−> skąd założenie że cyfra dziesiątek musi być liczbą parzystą

np. 299 spełnia to równanie, a ni cholerę nie Twojego założenia
3 wrz 20:14
ABC: klasycznym sposobem przy tego typu danych jest zwiększyć liczbę o 1 i zauważyć że wtedy się
dzieli bez reszty przez 10,15 oraz 21
3 wrz 20:16
wredulus_pospolitus:
NWW(10,15,21) = 210 −−−> liczby te będą 'co 210'

co więcej −−− zauważmy, że
n = NWW(10,15,21) − 1 = 209 ponieważ:
NWW(10,15,21) (mod10) = 0
NWW(10,15,21) (mod15) = 0
NWW(10,15,21) (mod21) = 0
więc:
NWW(10,15,21) − 1 (mod 10) ≡ (−1) (mod 10) = 9
NWW(10,15,21) − 1 (mod 15) ≡ (−1) (mod 15) = 14
NWW(10,15,21) − 1 (mod 21) ≡ (−1) (mod 21) = 20
3 wrz 20:19
Mila:
II sposób
n=10k+9
n=15l+14
n=21m+20
k,l,m∊N
⇔
n+1=10 k1
n+1=15 l1
n+1=21 m1
Liczba n+1 ma być podzielna przez 10 i przez 15 i przez 21
NWW(10,15,21)=2*5*3*7=21
n+1∊{210,420,630,840,...}
n∊{209,419, 629, 839,....}
3 wrz 20:42
ABC: Mila zabrakło zera na końcu w 3 linijce od dołu, właśnie o tym sposobie jako standardowym w
szkoleniu olimpijczyków mówiłem
3 wrz 20:46
Mila:
Tak. Ma być: NWW(10,15,21)=2*5*3*7=210
Wiesz, gdy to pisałam, to nie widziałam Twojego wpisu 20:16, nie wiem dlaczego.
Kiedyś też na kółku rozwiązywałam podobne zadanie i dlatego wpisałam rozwiązanie.
Dziękuję, ale Ola coś nie spojrzała
4 wrz 21:02